Hoe op de hoogte blijven van de laatste IT-trends?

Artificial intelligence, Internet of Things, Blockchain,… Het zijn maar enkele van de vele termen uit de wereld van informatietechnologie die de laatste jaren blijven terugkomen. De IT-wereld verandert razendsnel. In een wereld waar technologische evolutie steeds belangrijker wordt is het soms moeilijk om nog de bomen door het bos te zien. Alles moet sneller, alles moet beter en dat allemaal liefst nog zo eenvoudig mogelijk. We willen de wereld aan onze voeten in slechts enkele muisklikken.

Anno 2019 is het meer dan duidelijk. Of je er nu fan van bent of niet, technologie neemt steeds meer de bovenhand. Maar hoe hou je het hoofd boven water? Hoe behoud je het overzicht van al die technologische nieuwigheden? Hieronder enkele eenvoudige tips & tricks om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de IT-sector!

Laat het nieuws naar je toe komen!

De eerste en meest eenvoudige manier om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwe snufjes is simpelweg door je in te schrijven op allerhande nieuwsbrieven. Hiervoor zijn er tal van online kanalen die je kan raadplegen, denk hierbij bijvoorbeeld aan Datanews of Fastbyte. Er zijn talloze online platforms die je graag dagelijks of wekelijks met de nieuwste trends overspoelen. Het enige wat je hoeft te doen is je emailadres ingeven en klikken maar! Leesplezier gegarandeerd!

Luister podcasts

Podcasts zijn eigenlijk radioprogramma’s in de vorm van audio-bestanden. Hoewel het concept natuurlijk al langer bestaat zijn podcasts vandaag de dag hipper dan ooit. Podcasts zijn de perfecte manier om op een luchtige manier informatie op te doen en het voordeel is dat je er eender waar naar kan luisteren. Enkele voorbeelden van zo’n podcasts zijn Techsnacks of Nu-Tech, maar er zijn tientallen andere podcasts die je een bom aan informatie kunnen meegeven. Geef simpelweg ICT- podcasts in via Google en je krijgt tal van mogelijkheden.

Lees boeken

Hoewel dit wat meer moeite vergt dan bovenstaande opties – niet iedereen is immers fan van lezen – zijn ICT boeken een uitstekende bron van informatie. Gaande van de meer luchtige algemene boeken die voor iedereen met een interesse in IT vlot leesbaar tot de meer specifieke soorten over bepaalde soorten technologie. Door wat research te doen besef je al vlug dat er heel wat ICT- literatuur beschikbaar is. Hieronder alvast een kort lijstje met boeken die een aanrader zijn voor iedereen met een interesse in IT:

  • Big data for dummies - Fern Halper - 2013
  • Waarom IT- projecten mislukken - E-book van Hans Mulder en Theo Mulder
  • Entreprise architect as strategy - Peter Weill, David Robertson en Jean W. Ross - 2006
  • ICT- infrastructuur en datacommunicatie - Frits Gubbels, Rob Braam - 2012
  • Financial business intelligence: trends, technology, software selection and implementation - Nils Rasmussen & Paul S Goldy - E-book - 2002

Simpelweg… vragen

Als je geen fan bent van bovenstaande opties dan rest er nog een veel eenvoudigere, namelijk simpelweg vragen stellen. IT’ers zijn mensen die hun job met passie uitoefenen, ze beantwoorden met veel plezier de technologische vragen die je hebt. Beter nog, vraag ze over een bepaalde technologie of tool en ze leggen je het graag in geuren en kleuren uit.