CoderDojo: De Digitale Jeugdbeweging

Kinderen zoveel mogelijk laten kennis maken met hun digitale skills op een gratis en een niet schoolse manier, dat is de missie van CoderDojo. CoderDojo is wereldwijd actief en organiseert workshops en codeerclubjes om kinderen te inspireren in de wondere wereld van ICT. Maar wat is nu juist het succesverhaal achter CoderDojo?

Ontstaan CoderDojo

CoderDojo werd oorspronkelijk negen jaar geleden opgericht in Ierland door James Whelton en Bill Liao. In juni 2011 vond de eerste officiële CoderDojo plaats in het National Software Centre in Cork. Dit groeide al snel uit tot een groot succes waardoor kort daarna ook de eerste Dojo in Dublin een feit was. Sindsdien werden er op verschillende plaatsen in de wereld zoals België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Japan… Dojo’s georganiseerd.

CoderDojo Belgium ontstond begin 2015. Ondertussen telt de organisatie ruim 150 Dojo’s met zo’n 2000 enthousiaste vrijwilligers, die jaarlijks meer dan 18000 kinderen bereiken.

Amandis sprak met Sarah Tertyschnikow, Community Lead van Vlaanderen

Sarah is Community Lead van Vlaanderen en verzorgt de ondersteuning van de verschillende Dojo’s in Vlaanderen. Dit houdt in dat zij zowel nieuwe Dojo’s opstart als ook de reeds bestaande voorziet van ondersteuning. De ondersteuning gebeurt op maat om zo de community bij elkaar te houden en te laten groeien.

CoderDojo richt zich op kinderen tussen de 7 en 18 jaar, al merkt Sarah hierin wel een verschil. “Het zwaartepunt in de meeste Dojo’s ligt tussen de 8 en 13 jaar. Het blijft een uitdaging om kinderen of jongeren ouder dan 13 jaar geboeid te houden. Dit verschilt natuurlijk wel van Dojo tot Dojo, in sommige Dojo’s groeien deze jongeren zelfs uit tot Coach.”

Het merendeel van de kinderen die deelnemen zijn jongens maar Sarah merkt hierin wel een stevige opmars van meisjes. CoderDojo speelt hier ook op in, elk jaar wordt er bijvoorbeeld CoderDojo4Diva’s georganiseerd, dit is een jaarlijks evenement speciaal voor meisjes.

Het doel van CoderDojo is om zoveel mogelijk kinderen te bereiken op een laagdrempelige manier. “Kinderen moeten geen voorkennis of schaamte hebben om hieraan deel te nemen. Het belangrijkste is het inspireren van de kinderen en waar we kunnen zullen we inspelen op hun noden”, zegt Sarah.

“Het belangrijkste is het inspireren van de kinderen en waar we kunnen zullen we inspelen op hun noden”
Sarah Tertyschnikow, Community Lead Vlaanderen

Het succesverhaal van CoderDojo ligt volgens Sarah aan hun positivisme en oprechte overtuiging: “Het is een positief verhaal, we letten erop dat we dit niet doen uit winstbejag, maar uit een oprechte overtuiging dat kinderen geïnspireerd kunnen worden door het programmeren.” De CoderDojo beweging gelooft dat kennis van programmeren steeds belangrijker wordt in de moderne wereld van vooruitgang en technologie en dat het gemakkelijker en beter is deze skills reeds vanaf jonge leeftijd te leren. CoderDojo wil ervoor zorgen dat ieder kind deze kans krijgt.

“Door het positivisme en de oprechte overtuiging waarin een CoderDojo wordt gegeven, is het zeker de moeite waard om langs te komen”
Sarah Tertyschnikow, Community Lead Vlaanderen

 

Wat leren kinderen tijdens een Dojo?Coderdojo

Alle Dojo’s worden gerund door vrijwilligers, wat wil zeggen dat het aanbod afhangt van de coaches. Op deze Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, applicaties en spelletjes ontwikkelen,… Ze ontmoeten andere kinderen en laten aan elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. Op die manier leren ze niet alleen programmeren maar scherpen ze ook hun sociale vaardigheden, presentatieskills en creativiteit aan.

De basis in alle Dojo’s is Scratch, een programma ontwikkeld door MIT voor kinderen. “De bedoeling is om kinderen de logica achter het programmeren te leren kennen”, stelt Sarah. CoderDojo laat kinderen en jongeren op een speelse manier ontdekken door het vooral zelf te doen.

Toch is het aanbod heel variabel binnen een Dojo. Kinderen kunnen proeven van Scratch, Microbit, Arduino, HTML, CSS,… maar zoals eerder gezegd hangt het aanbod af van de beschikbare coaches tijdens een Dojo.

 

Amandis sprak met de coaches van Zottegem

Dojo's worden volledig opgezet en georganiseerd door vrijwilligers mét, maar ook zonder ICT-kennis met de juiste drive om jongeren te coachen of mee te helpen begeleiden. Jo Verhaevert, coach en organisator van een CoderDojo in Zottegem, kwam in 2018 voor het eerst in aanraking met CoderDojo. Zijn kinderen hadden aanleg voor programmeren, maar Jo vond geen relevante activiteiten dicht bij huis. Na een bezoek aan een CoderDojo in Geraardsbergen besloot Jo om samen met zijn vrouw Annelies een CoderDojo op te starten in hun woonplaats Zottegem.

Jo is professor aan de Universiteit Gent en geeft in de opleiding industrieel ingenieur verschillende vakken die te maken hebben met draadloze communicatie. “Het is enorm belangrijk dat kinderen van zeer jongs af aan al aan de slag gaan met programmeren, techniek en technologie om te weten of het hun ding is of niet”, zegt Jo.

“Het is enorm belangrijk dat kinderen van zeer jongs af aan al aan de slag gaan met programmeren, techniek en technologie om te weten of het hun ding is ofCoderdojoJoSven niet” Jo Verhaevert, CoderDojo Coach

Éen van de doelen voor de coaches is om die ICT-mentaliteit aan te wakkeren bij jongeren. “Kinderen hebben dit denkpatroon ook nodig, je merkt dit soms ook op de werkvloer. Personen met een ICT-achtergrond begrijpen soms sneller bepaalde wijzingen in change management,” zegt Sven Stevens mede coach CoderDojo

Al van kleins af aan in aanraking komen met ICT, heeft volgens Jo een invloed op je studiekeuze. “Je merkt op infodagen of opendeurdagen, wanneer personen met een vraag komen over een technisch profiel of opleiding, deze personen tijdens hun kinderjaren al bezig geweest zijn met programmeren."

Het lijkt ons dus een meerwaarde te zijn om van jongs af aan al in contact te komen met ICT.

 

Meer over CoderDojo

CoderDojo steunt op de inzet en passie van haar vele vrijwilligers. De vraag is nog steeds groter dan het aanbod, waardoor CoderDojo voortdurend op zoek is naar nieuwe gemotiveerde vrijwilligers. Wilt u meer weten over CoderDojo of zelf coach worden? Neem dan zeker eens een kijkje op https://www.coderdojobelgium.be/nl!

CoderdojoSessie