Carrièreswitch naar IT: een goed idee?

Momenteel is er een grote digitalisering aan de gang. IT wordt steeds belangrijker in ons leven, zowel op privévlak als voor ondernemingen. Het is dan ook een belangrijk aspect geworden van onze economie. Bedrijven moeten namelijk steeds mee zijn met de laatste nieuwe trends.

Door de digitalisering die momenteel plaats vindt is er natuurlijk ook nood aan veel IT’ers. Dit zowel op functioneel niveau als op technisch niveau. Door de grote vraag en het beperkte aanbod van IT’ers zou u weleens kunnen gaan denken dat een carrièreswitch naar IT een goed idee is. Maar is dit ook effectief zo? En wat zijn uw kansen indien u de stap zou maken?

IT is natuurlijk heel breed waardoor er ook veel mogelijkheden zijn in het vinden van een job. Zo zijn er functies als programmeur, tester, analist, architect, etc. Zelfs in deze rollen zijn er nog heel wat onderverdelingen. Denk maar aan de verschillende programmeertalen waarmee een programmeur aan de slag kan. Daarnaast zijn er ook heel wat functies waar er heel zelfstandig gewerkt kan worden, maar er zijn ook veel functies waarbij u goede communicatieve vaardigheden nodig heeft om bijvoorbeeld met verschillende stakeholders te praten, een team te leiden, aan vendor selection te doen, etc.

Carrièreswitch naar IT

Nu kan het zijn dat u al een mooie carrière achter de rug heeft maar toch twijfelt om een overstap te maken naar IT. In deze blog geven we iets meer informatie over uw kansen en mogelijkheden na zo’n switch.

Eerst en vooral kunnen we twee soorten carrièreswitches onderscheiden. Zo kan u vanuit uw huidige functie doorgroeien naar een IT-gerelateerde functie zonder een IT-diploma op zak te hebben. Er zijn bijvoorbeeld mensen die jaren ervaring hebben als gebruiker van een bepaalde CRM-applicatie en na enkele jaren ervoor kiezen zo’n applicatie te implementeren bij andere bedrijven. In dit geval groeit u door naar een IT-gerelateerde functie waar u uw jarenlange ervaring uit een niet IT-gerelateerde functie kan gebruiken.

Daarnaast kan u na enkele jaren ervaring in een niet IT-specifieke sector, zoals bijvoorbeeld boekhouding, ervoor kiezen een opleiding in IT te volgen zodat u een carrièreswitch kan ondergaan. In dit geval zal u uw ervaring van de voorbije jaren niet meer gebruiken in uw nieuwe functie als IT’er. U zal een opleiding of cursus moeten volgen om uw nieuwe job te kunnen uitoefenen.

Het voordeel van het volgen van een cursus of opleiding binnen IT is dat deze meestal heel praktisch en hands-on zijn. Hierdoor bent u niet enkel met de pure theorie bezig en heeft u al een goede basis en eerste ervaring alvorens u aan de slag kan gaan bij uw nieuwe werkgever.

Doorgroeien

Wanneer u vanuit uw huidige job kan doorgroeien naar een IT-gerelateerde functie verloopt de switch vaak makkelijker. Dit komt omdat u uw ervaring uit het verleden kan gebruiken en u dus niet aan een totaal nieuwe functie begint. Ook krijgt u in dit geval vaak de kans van uw werkgever om hierin door te groeien en opleidingen te volgen die uw werkgever voorziet. Bovendien heeft deze switch voordelen op vlak van salaris. Vaak kan u namelijk hetzelfde salaris behouden dan voorheen of kan u er zelf op vooruit gaan.

Uit ervaring zien we dat mensen die bijvoorbeeld een achtergrond in HR hadden, voornamelijk met het gebruik van bepaalde HR-tools, de kans kregen van organisaties om hun kennis en ervaring als gebruiker van deze software te gebruiken om diezelfde software te implementeren bij andere organisaties. Door hun jarenlange ervaring als gebruiker van het product kenden ze de software heel goed en hadden ze dus ook al een voorsprong. Uiteraard hadden ze wel nog een opleiding nodig aangezien ze een andere, meer technische functie moesten uitoefenen. Hun interesse in IT zorgde ervoor dat ze hier snel mee weg waren. Ook op vlak van salaris zagen we vaak dat de kandidaten hun zelfde salaris konden behouden of er zelfs op vooruit gingen.

Opleiding

Indien u beslist om na een carrière in een niet IT- specifieke sector een opleiding te volgen zodat u bijvoorbeeld een functie als developer kan uitoefenen zullen uw kansen op de arbeidsmarkt anders liggen dan wanneer u doorgroeit vanuit een vorige functie. Zo zal het in de eerste plaats moeilijker zijn om snel ingewerkt te geraken aangezien de functie totaal nieuw is. Daarnaast is de kans ook veel groter dat u zelf zal moeten instaan om de opleiding of cursus te betalen in tegenstelling tot mensen die vanuit hun huidige functie doorgroeien. Ook is het normaal dat uw salaris er niet op vooruit gaat in het begin. Wanneer u als programmeur aan de slag wil zonder ervaring hierin te hebben zal u het salaris krijgen van een junior developer en is de kans dus groot dat dit salaris lager zal liggen dan het salaris dat u voorheen had. Uiteraard zal dit weer stijgen nadat u ervaring heeft opgedaan.  Tot slot zullen bedrijven ook hun voorkeur geven aan net afgestudeerden die voor het eerst op zoek gaan naar een job in plaats van iemand die al enkele jaren ervaring heeft en besliste om een opleiding in IT te volgen. Dit voor verschillende redenen. Zo zijn jonge mensen die op zoek gaan naar hun eerste job vaak goedkoper dan mensen met ervaring.

Is een scholing echt nodig?

Nu kan je gaan denken, is het dan wel nog een goed idee om hieraan te beginnen? En heb je hiervoor ook effectief een diploma nodig? Idealiter wel, maar natuurlijk bestaan er ook uitzonderingen. Kijk maar naar Bill Gates en Mark Zuckerberg. Zij hebben beiden geen diploma en zijn nu één van de meest succesvolle ondernemers/IT’ers ter wereld. Zonder diploma lukt het dus ook, maar is uw kans redelijk laag. Mits opleiding wordt uw slaagkans aanzienlijk hoger.

Het is ook zo dat Mark Zuckerberg altijd al heel gepassioneerd was door IT. Dit zorgde er dan ook voor dat hij zonder diploma zo ver geraakte als IT’er. Motivatie en passie zijn dus één van de belangrijkste redenen om succesvol te worden in wat je doet. Indien dit bij u ook het geval is en IT een echte passie van u is zou ik zeggen dat u er maar beter voor gaat. Het tekort aan IT’ers kan in dit geval alleen maar in uw voordeel spelen.  

Kortom, men kan dus besluiten dat uw kansen op de arbeidsmarkt na een carrièreswitch naar IT afhankelijk zijn van verschillende factoren. Zo kan uw achtergrond, de aard van de functie en het bedrijf waar u solliciteert een grote invloed hebben. De grootst bepalende factor is uiteraard wel uw eigen motivatie en passie.