Solliciteren via een recruitment bureau: enkele tips & tricks

Moet je binnenkort op sollicitatie bij een selectiekantoor, dan weet je welke stress dit met zich mee kan brengen. Je wil natuurlijk goed voorbereid zijn, want die eerste indruk is cruciaal.

Maar wat mag je nu juist verwachten? Welke informatie deel je? Welke niet? En welke vragen hoor je zelf te stellen? Dankzij de volgende richtlijnen wordt die eerste stap naar het volgende hoofdstuk in jouw carrière alvast gemakkelijker!

De vragen van de recruiter

Het overlopen van jouw CV is vaak één van de eerste punten bij een sollicitatiegesprek. Je krijgt de kans om je voor te stellen en een woordje uitleg te geven omtrent jouw studies en ervaringen. Maar de recruiter wenst uiteraard meer te weten dan het onderwerp van jouw eindproef en de bedrijven waar je aan de slag was.

Zijn/haar taak bestaat er namelijk in om de juiste match te maken tussen jouw profiel en een bedrijf. Het is daarom belangrijk voor de recruiter om goed te begrijpen op welke projecten je werkte en wat jouw takenpakket was. Zijn er leegtes te zien op jouw curriculum, dan zal de recruiter hier ook naar polsen. Niet om je te beoordelen, maar zodat deze leegtes verdedigd kunnen worden bij het voorstellen van jouw kandidatuur.

Eens jouw (technische) skills en capaciteiten werden overlopen, zal de recruiter ook willen weten of jouw persoonlijkheid en de bedrijfscultuur matchen. Zo kan je vragen verwachten die polsen naar jouw sterke en zwakke punten, hoe je omgaat met bepaalde situaties, of je liever autonoom werkt of in teamverband, waarom een bedrijf voor jou moet kiezen en of je referenties kan opgeven.

Recruiters hebben niet alleen interesse in wat jij kan, maar ook in je verwachtingen, motivatie en ambities. Enerzijds zal er gevraagd worden waarom je jouw werkgever hebt willen of wenst te verlaten en hoe jouw toekomstige werkgever het verschil kan maken? Welke sectoren of domeinen interesseren jou het meest? Werk je liever bij een groot bedrijf of bij een KMO? Hoe ziet jouw dag er idealiter uit? In welke richting wens je te groeien en waar zie je jezelf binnen 5 jaar? Anderzijds zullen jullie het ook hebben over de praktischere zaken, zoals andere lopende sollicitaties, contracttype, opstartdatum, alsook jouw concrete loonverwachtingen.

Ben je verplicht om op al deze vragen concreet te antwoorden? Neen! Iedere recruiter dient empathisch met jouw kandidatuur om te gaan en te begrijpen dat bepaalde onderwerpen gevoelig kunnen liggen.

Een recruiter is echter niet zomaar de persoon die jouw CV doorstuurt, maar vooral jouw partner en adviseur in het vinden van de ideale job. Hij/zij kan jou helpen de juiste vragen te stellen, de juiste stappen te ondernemen en zelfs jouw toekomstige samenwerkingsovereenkomst te onderhandelen. Wens je een optimale service te verkrijgen van het selectiebureau en de kans op jouw aanwerving te vergroten, dan speelt het dus wel in je voordeel om een transparante communicatie te behouden en bovenstaande vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden.

Welke vragen hoort een recruiter dan niet te stellen?

Er zijn natuurlijk onderwerpen waar het rekruteringskantoor geen zaken mee heeft. Religie, politieke voorkeur, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, kinderwens, juridische achtergrond en jouw financieel vermogen zijn voorbeelden van zaken die tot je privéleven behoren en geen impact mogen hebben op jouw kandidatuur. Discrimineren op basis hiervan is dan ook verboden! Indien de recruiter toch een eigenaardige of misplaatste vraag stelt, aarzel dan niet om te achterhalen waarom de vraag precies gesteld wordt.

Welke vragen stel ik?

Tot slot is het belangrijk te vermelden dat een gesprek tussen jou en de recruiter een wederzijdse meerwaarde moet creëren. De bedoeling is niet dat jij de enige bent die bewijst waarom je in aanmerking komt, maar ook dat de recruiter jou vertelt waarom het bedrijf de geschikte werkplaats is voor jou.

Wanneer je het gesprek verlaat, dien je op de hoogte te zijn van de activiteiten van het bedrijf en wat jouw functie precies zal inhouden. Informeer dus zeker eens naar de historiek, de bedrijfscultuur, het takenpakket en de leer- en doorgroeimogelijkheden.

Tevens heb je het recht om te weten of jouw loonverwachtingen gematcht kunnen worden en mag je de recruiter vragen of hij/zij zicht heeft op het aanbod van het bedrijf. Vergeet ook niet te achterhalen hoe de sollicitatieprocedure er juist zal uitzien en hoe je je kan voorbereiden.

Wil je tenslotte weten hoe je het gesteld hebt tijdens het gesprek, aarzel dan niet om feedback te vragen. Mogelijks kan de recruiter je extra tips geven die van jou de perfecte sollicitant(e) zullen maken!

Heb je zelf nog vragen over hoe je je best voorbereidt, neem gerust contact op via info@amandis.be