Telewerk: 6 bruikbare tips to make it work

Recent riep de overheid doortastende maatregelen in het leven ter bestrijding van het coronavirus. In het kader van de regelingen omtrent social distancing op de werkvloer zijn werknemers verplicht om van thuis uit te werken, indien mogelijk. Telewerk is nu sindsdien de nieuwe norm.

De voorbije jaren werd telewerk almaar populairder. Zo zijn er alvast heel wat werknemers vertrouwd met het fenomeen. Voor anderen is telewerk een volkomen nieuw gegeven. Niet iedereen voelt zich even comfortabel om van thuis uit te werken. Sommige mensen zien hun thuis niet als de ideale werkomgeving, ze geraken niet in hun gebruikelijke werkritme, zijn gemakkelijker afgeleid en missen het persoonlijk contact met hun collega’s. Nochtans zijn er heel wat mogelijkheden om telewerk een stuk aangenamer en productiever te maken. Hieronder enkele aanbevelingen:

Routine, routine en nog eens … routine

Het behoud van een dagelijkse routine is cruciaal. Probeer daarom een thuiswerkdag zo veel mogelijk te spiegelen aan een gewone werkdag. Zet de wekker op het vaste uur, plan koffie- en middagpauzes op dezelfde momenten als anders, behoud je dagplanning voor het uitvoeren van jouw takenpakket en klap op het einde van de dag in de mate van het mogelijke op het zelfde uur als gewoonlijk de boeken toe. Op die manier krijg je meer het gevoel van een alledaagse werkdag en geraak je gemakkelijker in een vast werkritme.

‘Outfit of the day’

Het is niet ondenkbaar dat er ’s morgens heel wat telewerkers in pyjama of in een comfortabele training voor hun computerscherm plaatsnemen. Laat ons eerlijk zijn, het is dan ook geweldig comfortabel en bovendien enorm verleidelijk in een thuiswerk situatie. Echter loop je hiermee het risico om het échte ‘werkgevoel’ te missen. Wijk dus op een thuiswerkdag niet te veel af van je gewoonlijke ‘werkoutfit’. Zo blijf je zelf meer in de sfeer van een authentieke werkdag. 

Het ‘thuiskantoor’

De ruimte waarin je werkt is van cruciaal belang om de werkdag productief door te komen. Ga daarom op zoek naar een rustige ruimte, met zo weinig mogelijk kans op afleiding en richt die ruimte in tot jouw geheel eigen thuiskantoor. Voor sommige mensen kan het daarvoor helpen om zich te baseren op de inrichting van hun kantoor op het werk. Het inrichten of creëren van zo een persoonlijk thuiskantoor kan helpen om een duidelijke lijn te trekken tussen werk- en privéleven.

Persoonlijk contact

De maatregelen omtrent social distancing maken het behouden van persoonlijk contact met vrienden, familie en collega’s niet eenvoudig. Niettemin bieden hedendaasge technologieën soelaas. Via applicaties voor video calling zoals bijvoorbeeld FaceTime, Skype en Zoom blijf je gemakkelijk in contact met elkaar. Het is aangeraden om op deze manier het persoonlijk contact met personen buiten het eigen gezin op dagelijkse basis te onderhouden. Deze technologieën zijn overigens ook efficiënt om met collega’s te communiceren. Via Zoom kan je zo bijvoorbeeld snel en gemakkelijk documenten met elkaar uitwisselen.

Ken uw grenzen

Voor wie thuiswerkt is de grens tussen werk- en privéleven vaak vaag. De kans bestaat dat het telewerken opdenduur zodanig begint te wennen dat men gewoonweg geen einduur meer heeft. Zo ploffen sommige mensen ‘s avonds met hun werklaptop in de zetel en blijven ze de hele avond door mails lezen en beantwoorden. Het is belangrijk om voldoende rust in te plannen en op tijd wat ontspanning te voorzien. Zo kan je op basis van een ordelijke dagplanning op voorhand een vast einduur inplannen.  

Blijf in beweging

Een ideale manier om te ontspannen is natuurlijk door in beweging te blijven. Het is aangeraden om op dagelijkse basis een frisse neus te halen. Plan bijvoorbeeld dagelijks een wandel moment in, ga tussendoor eens joggen, maak een fietstochtje, ... Tevens bestaan er tegenwoordig al heel wat online alternatieven voor de gesloten sportscholen en fitnesscentra. Zo kunnen fietsers bijvoorbeeld een virtuele fietstocht maken via Zwift  en zijn er verschillende fitness apps en YouTube video’s die oefeningen voorzien voor ‘home fitnessers’. Ook heel wat personal fitness coaches, zoals willepersonaltraining, posten massaal ‘home fitness’ oefeningen op hun Instagram pagina. Heel wat mogelijkheden dus om ook gedurende deze quarantaine in beweging te blijven.